Toppturer på Gautefallheia

Oppdag et helt unikt turterreng

Det finnes milevis med merkede turløyper på Gautefall, og turen starter rett utenfor døren.

Så snart våren melder sin ankomst åpenbarer det seg kilometer på kilometer med oppmerkede turstier på Gautefallheia. Legg merke til de flotte svafjellene i terrenget. Gautefallheia har nemlig en helt spesiell topografi, hvor man får følelsen av å være langt inne på vidda. Når snøen smelter om våren, kan du umiddelbart ta i bruk turområdene, da det er begrenset med myrer i nærheten.

 

HIMMELRIKET – JØRUNDSKARHEIA – 704 MOH

Start: Gautefall Sentralen

Lengde: ca 5 km ( Himmelriket – rundløype)

Lengde: ca 5 km ( Jørundskarsvarden – en vei)

Himmelriket

Her starter turen gjennom undergangen og fra varden på andre siden forbi Røde Kors hytta og over brua nedenfor dammen. Her blir det lett å følge den rødmerkede hovedløypa til Kyrkjebygdheia og i tillegg blå merker oppover svafjella til første info tavle. Der kan du velge å gå den blå rundløypa om Himmelriket til høyre, da kommer du frem til en ny info tavle etter å ha passert postkassa i Himmelriket. Her kan du velge å gå nedover igjen eller fortsette oppover til Jørundskarheia.

Jørundskarheivarden

Dersom du velger å gå videre til venstre ved første info tavle og følge den røde T- løypa og blå merker så passerer du også den andre info tavlen med kurs direkte mot Jørundskarheia.

Nå stiger det opp på det særpregede svafjellet og fortsetter i lett kupert terreng før du komer til løypekrysset til Jørundskarheia til høyre. Her forlater du den rødmerkede hovedløypa og følger blå merker. Da har du bare ca 1. km igjen til varden på 704 meter over havet og et flott utsiktspunkt på «toppen av Himmelriket».

Tilbaketuren og nedstigningen gir en egen opplevelse da du går med utsikt til hele det sentrale området på Gautefall stort sett hele veien nedover.

 

GRØNNLIFJELL – 741 MOH

Start: Gautefall Skisenter

Lengde: ca 7 km en vei

Her starter turen gjennom undergangen og fra varden på andre siden forbi Røde Kors hytta og over brua nedenfor dammen. Her blir det lett å følge den rødmerkede hovedløypa til Kyrkjebygdheia og i tillegg blå merker oppover svafjella til første info tavle.

Du går videre til venstre og følger fortsatt den røde T løypa og blå merker og passerer info tavle nr 2 med kurs direkte mot Grønlifjell.

Nå stiger det opp på det særpregede svafjellet og fortsetter i lett kupert terreng før du passerer løypekrysset til Jørundskarheia mot høyre og seinere løypa til Bratsbergheia mot venstre. Da tar løypa seg innover et lite dalsøkk frem til ei bru over vannet omtalt som «Småtjennane» eller » dei store tjennane». Her er det fine raste og bademuligheter langs vannet før løypa svinger seg videre, og snart går det oppover mot nye svafjell og flotte utsiktspunkt.

Før du kommer helt opp på Duplemyrdeilda følger løypa et lite myrlendt skar. På toppen kommer du til den blå merkede avstikkeren til Grønlifjell og varden på 741 meter over havet. (Her går hovedløypa til Holmevatn i Nissedal og Kyrkjebygdheia videre nedover til Grandalsbekken).

Etter 1, 1 km er du framme ved målet og kan få en god porsjon luft under vingene på klare dager.

 

NONSÅSHEIVARDEN (Blekavarden) – 678 MOH

Start: Gautefall Skisenter

Lengde: ca 7 km (rundløype)

Løypa følger blå merker langs gang – sykkelveien opp i Sø’lia Hyttegrend og skrår videre opp til parkeringen på Bleka. Derfra rett opp til venstre til toppen av stolheisen og forbi Grostjenn med lett variasjon i terrenget bort og oppover til varden.

Her er det flott utsikt i alle retninger og på klarværsdager til og med «havutsikt». Herfra går løypa innover og runder på punten der det er mange fine vann å se – store og lille Øyvann, Hellersvann og Holmvann. Så går den rett vest før den følger tverrfjella med utsikt mot mange blåner, mot Reinsvann og videre ned mot Heimdal og Treungen. Da nærmer den seg hyttebebyggelsen igjen med Blektjenna like nedenfor og utsikt over til Bratsbergheia på andre siden av riksveien. Så følger den igjen hytteveien ned til den store parkeringen på Bleka og følger enten samme blå merker ned igjen eller hytteveien og røde T’er langs gang -sykkelveien tilbake til start.

 

REINSVASSNUTEN – 656 MOH

Start: Gautefall Skisenter

Lengde: ca 7 km (en vei)

Start: Felehovet

Lengde: ca 5 km (en vei)

Fra Gautefall Skisenter følger du gang – sykkelveien og røde T-er til du møter hytteveien til Bleka. Den følger du opp den første bakken og tar så av til høyre og videre med røde T-er opp «gamlevei» til toppen og inn til Holmtjenn. Deretter går løypa ut på kanten med utsikt til mange små, fine fiskevann, ned til lille Daltjenn og videre med flott utsikt skrår løypa i lett, tørt terreng ned mot Reinsvann og den gamle koselige hytta ved enden av vannet.

Reinsvann er et flott turmål med bademuligheter om sommeren. Her går løypa forbi en lang sandstrand og fine rasteplasser. Gautefallheia Fiskelag har satt opp gapahuk her ved vannet. Nå er du inne i et særpreget svafjellområde idet du runder vannet i sørenden. Deretter går løypa oppover i lia mot sørvest til den møter T-løypa fra Uvdalen og Havrefjell. Denne løypa følger du til du kommer til avstikkeren opp til Reinsvassnuten. Etter en lett klatretur siste biten er du oppe og kan nyte fjellufta og utsikten over dette spesielle området.

Fra Felehovet og parkeringen på veiens høyeste punkt kan du gå etter den røde T- merkede hovedløypa mot Uvdalen langs hytteveien innover til parkeringen etter Tjønnane. Her går veien rett opp blanke fjellet til du kommer til toppen og kan se ut over Reinsvann fra vestsida. Løypa passerer vannet på vestsida og snor seg lett og tørt oppover, passerer løypekrysset over mot hotellet etter ca 5 km og videre til du kommer til avstikkeren til Reinsvassnuten. Da har du bare det beste igjen.

 

STORE DALTJENN – gapahuken

Start: Gautefall Skisenter

Lengde: ca 3,5 km (en vei)

Dette er en kortere og lettere tur hvor det er fint å ta med familien sjøl om det går mye oppover i starten. Da blir det ekstra lett på turen tilbake.

Fra Gautefall Skisenter følger du gang/sykkelveien og røde T-er til du møter hytteveien til Bleka. Den følger du opp første bakken og tar så av til høyre til enden av veien.

Videre går stien med røde T-er opp ”gamlevei” til toppen og inn til Holmtjenn. Der følger du stien rett fram over bakken til du ser rett ned på tjenna. Deretter går stien til høyre langs kanten med utsikt til de mange små, fine fiskevann, og så bratt ned til Store Daltjenn.

Gautefall Fiskelag har en gapahuk her ved vannet der det er fint å raste, kanskje fyre i ovnen og gjerne prøve fiskelykken.